Gennemgang af protokollater for forlig med Coop Danmark

Forhandlingerne med Coop starter med forhandlinger om de såkaldte fællesbestemmelser.
I disse forhandlinger deltager også de øvrige fagforbund med medlemmer ansat i Coop.
Aftalerne, der laves i fællesbestemmelserne ligger særskilt.

Hvis du vil læse den komplette oversigt over nye protokollater, kan du gøre det her
: Forlig med Coop 2023 2025 

Hvis du vil læse den komplette oversigt over nye protokollater i Fællesbestemmelserne, kan du gøre det her: Fællesbestemmelser 2023-2025

Gennemgang af protokollater

  • 1: Løn og reguleringssatser

    Minimallønsstigningerne i overenskomsten stiger med 721,00 kr. om måneden pr. 1. marts 2023 og 721,00 kr. pr. måned 1. marts 2024.
    Lærlingesatserne stiger med 4,5% i 2023 og med 3,5% i 2024.
    Minimallønnen til unge under 18 å forhøjes med 2,60 kr. i timen 1. marts 2023 og igen 1. marts 2024.

  • Aftale om §1 nr. 1 Arbejdstid

    Hvis man ønsker det, kan man indgå en skriftlig aftale med Coop om mulighed for at arbejde 4/6- dages arbejdsuge. I uger med seks arbejdsdage vil man kunne arbejde op til 45 timer pr. uge. og man vil ikke modtage overtidsbetaling for arbejdet på 6. dagen.

  • Aftale om §1 nr. 3 Flyvere

    En tilføjelse til eksisterende paragraf, hvor der kan ansættes en flyver, der er ansat på Servicekontoret, til at hjælpe i produktionen i butikkerne.

  • Aftale §3 Mestre og mestersvende

    Alle nyansatte på jobløn får mulighed for at få en 3-måneders samtale, hvis de ønsker det. På mulighed har arbejdsgiveren. Herudover kan Coop, i butikker uden en slagterafdeling, ansætte en delikatesseleder på mestersvendevilkår.

  • Aftale om §4

    Protokollatet understreger, at der en fælles forforståelse for, at mindstelønsprincippet skal fungere. Det vil, sige, at der skal være mulighed for lokal lønforhandling. Det kan både ske individuelt og kollektivt på arbejdspladsen. For at sikre, at medarbejderens lønforhandling er så konstruktiv som muligt, er parterne enige om, at tillidsrepræsentanten kan bede butikken fremlægge informationer om f.eks. butikkens økonomisk situation, ordrebeholdning og fremtidsudsigter.

  • Aftale om §7 Fritvalg

    Fritvalgsordningen stiger med 2 % fra 10,05% til 12,05% pr. 1. marts 2024. Herudover er der yderligere stigning på 0,3%, som tidligere er blevet aftalt. Der er altså tale om en stigning på 2,35%, og ordningen udgør herefter 12,35 %.

    Medarbejderen kan maksimalt bruge 10,05 % af sin fritvalg på frihed, dvs. max 20 dage. Dette gælder dog ikke, hvis man bruger sin fritvalgsordning til seniorfrihed.

    Medarbejdere, der har 15 plantimer eller derunder stående, får automatisk udbetalt deres fritvalgsordning medmindre de vælger andet.

  • Aftale om §12 Barsel og adoption

    Barselsreglerne tilrettes den nye lovgivning om øremærket barsel. Dette betyder, at der er fire ugers barsel før og 10 ugers barsel efter fødslen. Fire uger er flyttet til forældreorlovsperioden.

    Orlov (tidligere forældreorlov) udvides yderligere med fire uger med fuld løn, så der i alt er 23 ugers orlov:  9 uger til den forælder, der holder barselsorlov, 10 uger til den anden forælder, og fire uger til deling.

  • Aftale §14 Tillidsrepræsentantbestemmelserne

    Hvis en medarbejders ansættelsesforhold ændres, så medarbejderen ikke længere arbejder indenfor vedkommendes dækningsområde, skal landsklubformanden orienteres.

    Ledelsen og tillidsrepræsentanten kan ved enighed udpege en uddannelsesrepræsentant i butikken. Uddannelsesrepræsentanten skal både kunne hjælpe medarbejderne med den uddannelse, der er mulighed for at tage via overenskomsten, samt skabe overblik over, hvor der evt. kan uddannes elever.

    Protokollatet slår fast, at valg af regionstillidsrepræsentant kan foregå i arbejdstiden, og parterne er enige om, at der ikke må lægges hindringer for organisering.

    Regionstillidsrepræsentanten får også mulighed for at hilse på nye medarbejdere, og vedkommende får tilsendt månedlige lister.

  • Aftale om §16 Uddannelse

    Ved de sidste par overenskomstfornyelser er det blevet aftalt, at medarbejdere, der tager uddannelse, får 100 % løntab fremfor 85%. Denne aftale er nu gjort permanent.

    Herudover er parterne enige om at forsætte med at fravige anciennitetskravet på 6 måneder.

  • Aftale om §18 Seniorordning

    Redaktionel ændring af ordet ”seniorordning”, der erstattes med ”seniorfrihed”. Afsnittet om seniorfrihed flyttes desuden til §7 Fritvalg.

  • Aftale om Protokollat H Indfasning af Fritvalgsordningen

    Aftalen beskriver, hvordan nyoptagne medlemmer af Brugsens Arbejdsgiverforening har mulighed for at indfase fritvalgsordningen. Indfasningen kan udelukkende ske på de gamle procenter. I denne overenskomst er det 6 %.

    Nyindmeldte virksomheder kan desuden fradrage bidrag til fritvalgsordningen, der gælder på indmeldelsestidspunktet. Dog har virksomheden ikke mulighed for at fradrage længere ned, end den enkelte medarbejder stadig opretholder den gældende minimallønssats. Indfasningen af de 6% skal ske over en 3-årig periode.

    Denne aftale var eksisterende i forvejen, forskellen er forhøjelsen på ”nye” 2 %

  • Aftale om Nyt Protokollat E

    Aftalen er en organisationsaftale mellem parterne, der understreger, at man er enige om, at løndannelse skal ske lokalt i butikkerne, og at begge parter har en interesse i at understøtte mindstebetalingssystemet.

  • Aftale om digitaliseret vagtplanlægning

    På butiksoverenskomsten mellem HK Handel og Dansk Erhverv har parterne aftalt, at de i den kommende periode vil indhente tilbud og udtømme mulighederne for et digitaliseret vagtplansystem. Hvis de undersøgelser munder ud i forbedringer, vil Coop og Fødevareforbundet NNF drøfte resultaterne.

  • Aftale om afdækning af mulighed for faglig opkvalificering

    Parterne har et fælles ønske om at få flere faglært i branchen. Protokollat beskriver et udvalgsarbejde, hvor man i samarbejde med det faglige udvalg dels skal drøfte mulighederne for at opkvalificere ufaglærte til faglærte, og dels finde ud af, hvordan det kan tænkes ind i overenskomsterne.

  • Aftale om anciennitetstillæg

    Anciennitetstillægget stiger fra 0,45 kr. til 0,55 kr. pr. time.

  • Aftale om særlige tillæg

    Særlige tillæg forhøjes med 4,5% i 2023 og 3,5% i 2024. Pr. 1. februar 2025 vil særlige tillæg komme på niveau med sammenligningsområdet. Det vil medføre regulering i nedadgående retning.

  • Aftale om Protokollat E om slagtere ansat i Irma

    Som konsekvens af lukningerne af Irma butikkerne er parterne enig om, at protokollatet med særbestemmelser for Irma ansatte udgår af overenskomsten.

  • Aftale om Fritvalg til lærlinge

    Fra 1. januar 2025, er lærlinge omfattet af en fritvalgsordning på 3%. De 2,5% bruges til feriefridage og de 0,5% kan lærlingen disponere over.